Összes bejegyzés

Önéletrajz tippek: milyen a jó szakmai önéletrajz?

szakmai önéletrajz

Önéletrajz tippek, hogy kitűnj a tömegből

Sokak számára az álláskeresés legnehezebb feladata az önéletrajz írása. Korábban megkérdeztünk titeket, hogy papíron vagy elektronikusan készítitek-e el a CV-t, és a válaszadók 90%-a az elektronikus változatot használja. Jól is teszitek! Néhány helyre még papíron kell pályázni, de jóval egyszerűbb e-mailben csatolni az önéletrajzot.

A CV-írásra időt kell szánni. Bár a neten vannak sablonok, sőt online kitöltőprogramok is, ha ki akarsz tűnni a tömegből, akkor az önéletrajzodnak is tükröznie kell a képességeidet. Koncentrálj a lényegre, mert a munkaadók is azt keresik az életrajzodban!

Személyes adatok feltüntetése az önéletrajzban

Ebben a részben tippeket adunk, hogy az önéletrajzod első részében vagy a fejlécében milyen személyes adatokat adj meg magadról.

Név: magától értetődik. De a becenevedet felejtsd el. Ha két keresztneved van, húzd alá azt, amit használsz. Így egyből a megfelelő neveden fognak szólítani, nem lesz kellemetlenséged.

Születési idő vagy életkor: sokak szerint nem szükséges megadni, mivel a törvény szerint az életkorod nem számíthat a munkaadó döntésében.

Lakcím: a teljes címed nem szükséges, csak a település, ahol laksz. Ideírhatod, ha van benned utazási, esetleg költözési hajlandóság, vagy ha konkrét környéken keresel munkát.

E-mail cím: ha még nincs, készíts egy hivatalosat, pl. minta.marton@gmail.com formában. 

Fotó: nem kötelező, de ha teszel bele, válassz egy igazolványkép-szerű fényképet. 

Mit ne írj le a fejlécben? 

Tipp: nem szükséges beleírnod a családi állapotodat, a gyermekeid számát, a pontos lakcímedet, személyes információkat. Ezek olyan érzékeny adatok, amelyekre a munkaadóknak nincs szükségük. 

mit írjak magamról az önéletrajzba

Mit kell írni az önéletrajzba az iskolai végzettségről és munkatapasztalatról?

Ha sok munkatapasztalatod van, akkor arra biztatunk, hogy azokat vedd előre, és utána írd le a képzettségedet. 

Gyakori dilemma, hogy csak az álláshoz kapcsolódó, azaz releváns tapasztalataidat sorold-e fel, vagy minden eddigi munkádat. Ebben a kérdésben kettő támpont segíthet dönteni. Egyrészt ha nagyon sok munkád volt már, akkor terjedelmi okokból érdemes lehet válogatnod, de ekkor javasoljuk, hogy a főcím ez legyen: Releváns munkatapasztalat. Másrészt pedig arra is gondolnod kell, hogy furcsán hat, ha nagy “szünet” van két munkahelyed között. Tehát csak okosan szelektálj!

Ha a másik véglet jellemez, azaz még csak egy-két munkahelyed volt, akkor érdemes néhány kulcsszóval megfogalmaznod, hogy mi volt a feladatod, milyen sikereket értél el, mit tanultál ott. Ezzel ellensúlyozod a mennyiséget, áthelyezve a fókuszt a minőségre. Egyébként számadatokat, sikereket bármilyen esetben érdemes beleírni a CV-be. A kevesebb, persze, több: jó, ha csak néhány szóban, távirati stílusban mutatod be, hogy mi volt a feladatod, milyen fejlesztést hajtottál végre, milyen eredményre vagy büszke, vagy hány fő tartozott hozzád.

Végül egy praktikus tipp: ahogyan az iskolákat, a munkahelyeket is tanácsos fordított időrendben szerepeltetni a könnyebb feldolgozás érdekében. 

Önéletrajz példa munkatapasztalatról

2017-2019 Irodavezető, Mintagyártó Zrt, Mintaújváros

Eredmények: 12 munkatárs koordinálása, ügyviteli szoftver használatának bevezetése két hónap alatt.

2016-2017 Ügyfélszolgálati asszisztens, Minta Kft, Mintaváros

Feladatok: beérkező telefonok fogadása, válaszadás e-mailekre, heti jelentések készítése.

A sorozatunk befejező részében hamarosan azt nézzük át, hogy még mit érdemes beleírnod az önéletrajzodba.

Amitől az önéletrajz szakmai önéletrajz lesz

Ha pályakezdő vagy, esetleg még csak egy-két munkád volt, akkor érdemes lehet a személyes adatok után az iskolai végzettségeddel kezdeni a szakmai bemutatkozást. Főleg ha van szakképzettséged vagy valami speciális szaktudásod, diplomád. Így a leendő munkáltató látja, hogy bár még a szakmai pályád elején jársz, jó alapokkal kezdesz. 

Természetesen azért is érdemes hangsúlyoznod a végzettségedet, mert ha egy állás betöltését valamilyen oklevélhez kötik, akkor a HR-es egyből látja, hogy számolhat-e veled, vagy sem.

Van, hogy egy középiskolai önéletrajz már elég.

Az óvodát és általános iskolát nem kell. Vagyis az ovit semmiképpen, és az általános iskolát csak akkor, ha 8 általánosod van. Érettségivel, szakképzéssel rendelkezők feltüntethetik a középiskolát: az intézmény nevét, hogy mettől meddig tanultál ott; a szakképzés nevét, és esetleg azt is, ha volt valami speciális tárgy, ami kapcsolódik a megpályázott munkához. 

Diplomával rendelkezőknek a középiskola felesleges, de kell az egyetem neve, a szak, amire jártál, az ott töltött időszak és/vagy a (várható) diplomaszerzés éve, és hasznos, ha feltünteted néhány főbb szakmai tárgyadat vagy azt a speciális tudást, amit ott szereztél.

Milyen időrendi sorrendben?

A fordított időrend a leginkább informatív és átlátható, ezért ezt ajánljuk. 

Mit írj le a szakképzettségedről, speciális szaktudásodról?

Lehetőleg csak címszavakban írj ezekről, hogy az, akinek a kezébe kerül az önéletrajzod, egyből lássa, milyen szuper szakembert talált. 

Lássunk egy példát!

2019 Targoncavezető OKJ

Minta Oktatási Intézmény, Mintafalu

2014-2018 Szakközépiskolai érettségi bizonyítvány

Minta Középiskola, Mintaváros

Hogy nézzen ki mindez 8 általánossal?

Iskolai végzettség: 8 általános iskola

Lássuk, mi lehet még hasznos, mivel tudod még meggyőzni a leendő munkáltatódat.

Mit írj a nyelvtudásról az önéletrajzba?

Ha beszélsz egy vagy több idegen nyelven, azt ne hagyd ki. Az emberek ennél a résznél hajlamosak a túlzásokra, és megkopott, passzív tudásról is azt írják, hogy jól beszélik az adott nyelvet. Érdemes őszintén és minél szemléletesebben leírni, mennyit tudsz. Gyakran az alap-, közép- és felsőfok megnevezéseket használjuk, de ezek sokszor semmitmondóak. Különösen az alapfok rejthet sokféle valóságot, ezért  javasoljuk, hogy pontosítsd. A mi tippünk, hogy így mutasd be a tudásodat: képes vagyok tájékoztatást adni németül menetrendről/ árakról, stb. 

Multinacionális céghez pályázva az anyanyelvedet sem árt feltüntetni, hátha a külföldi vezetőknek nem egyértelmű, hogy az melyik. 

Ha van nyelvvizsgád, azt beleírhatod a CV-dbe, de főleg a valós tudás fogja érdekelni a HR-eseket (kivéve az állami szférát, ahol nyelvpótlékot is kaphatsz érte.)

Egyéb ismeretek a szakmai önéletrajzban

Tüntesd fel, ha van jogosítványod, nem a szakmádhoz tartozó, de plusz tudást adó képesítésed. Ezekkel tűnhetsz ki a sok, hasonló tudással rendelkező jelölt közül. 

Mit szoktak dicsérni benned a munkatársaid? Mire vagy büszke te magad? Néhány ilyen készséget, képességet érdemes feltüntetned. Jó, ha azokat az erősségeidet emeled ki, amelyeket az állás is megkíván (már persze akkor, ha tényleg rendelkezel is azokkal).

Írj hobbit az önéletrajzba?

Ha van valami olyan hobbid, amivel meggyőzheted a leendő munkáltatódat a kitartásodról, teherbírásodról, jó kommunikációs képességeidről, akkor érdemes ennek is szerepelnie az önéletrajzodban. Az önkéntesként végzett munkáid is számítanak, hiszen megmutatják, hogy milyen plusz tapasztalataid vannak.

111

Küldj egy tapsot ha tetszett

111