Összes bejegyzés

Ajánlólevél (referencialevél) minta, tudnivalók

Ajánlólevél minta

Egy jó ajánlólevél fél siker!

Egyre több álláskereső önéletrajzához csatoltan mellékeli referencialevelét, ezáltal remélve a nagyobb esélyt álmai pozíciójának elnyerése céljából. Mégis jó, ha tudjuk: nem biztos, hogy szükséges az ajánlólevelünket automatikusan összekapcsolni a jelentkezéskor beadott papírjainkkal. De milyen egy jó ajánlólevél? Minta és tippek!

Mikor kell referencialevél?

Pár éve inkább csak a magasabb pozíciók betöltésénél merült fel a referencialevél igénye, ma azonban már egyre több cég kér írásos munkahelyi ajánlást az álláskeresőkről. 

Különösen igaz ez a specialista pozíciókra, amelyeknél rendkívül fontos a korábbi munkahelyi vezető véleménye, ajánlása. Míg egyes HR-esek csak az állásinterjú utolsó körében kérnek a jelölttől referencialevelet, addig akadnak olyan munkaadók is, akik már a kiválasztási folyamat elején látni szeretnék: honnan jött a jelentkező, kivel dolgozott korábban, illetve hogyan vélekedik róla előző főnöke. 

Ennek jó módja egy ajánlólevél. 

Az ajánlólevél átadása: mikor, hogyan?

Bár manapság bevett szokás referencia csatolása az önéletrajzhoz, talán mégis szerencsésebb megvárni, hogy a leendő munkaadó kérje azt. Persze kinyomtatva magával viheti a pályázó az ajánlólevelét a személyes találkozóra is. Ilyenkor – a megfelelő pillanatban – elég felajánlani az interjúztatónak: ha érdekli, megtekintheti az álláskeresőről szóló jellemzést.

Mivel azonban az ajánlólevél megszerzése nem mindig megy 1-2 nap alatt, érdemes ez ügyben minél hamarabb volt munkaadónkhoz fordulni. Azt is érdemes megfontolni, kitől kér referenciát a jelölt. Ha botrányok közepette, viharos gyorsasággal, esetleg nem a saját akaratából távozott volt munkahelyéről, nincs sok értelme az adott céghez fordulni. 

Érdemes egy olyan személyt keresni, aki nem csak a pályázó szakmai jártasságát, hanem pozitív személyes tulajdonságait is jól ismeri.

referencialevél minta

Milyen egy jó ajánlólevél?

Az ideális referencialevél rövid, tömör, mégis minden benne van, ami a referenciaszemély munkatapasztalatáról, hozzáállásáról, kompetenciáiról és készségeiről elmondható. 

Különösen fontos, hogy az 

  • ajánlólevél írása során fogalmazzuk meg, hogy a munkáltató milyen munkakör betöltésére, feladatok ellátására tartja alkalmasnak a munkavállalót. 
  • Szerencsés, ha a referenciát adó személy kitér arra is, milyen kapcsolatban állt korábbi beosztottjával. 

Ez sok esetben nem is a főnök személye. Egyre több ugyanis az olyan munkakör, ahol a vezető alig lát bele a beosztott napi munkájába. Gondoljunk egy távmunkásra, egy állandóan utazó munkatársra vagy akár egy külföldről irányító főnökre. 

A jól mérhető munkakörökben a számok adják az objektív referenciát. 

  • A sok különböző partnerrel dolgozók esetében a partnerek elégedettsége,
  •  míg a vállalat kiszolgáló szervezete számára a társosztályok munkatársai. 

Jó hír ez azoknak, akik meg szeretnék kerülni a volt főnököt: számtalan más lehetőség létezik. Szerepelnie kell a dolgozói ajánlásban az elérhetőségnek is, hiszen ez támasztja alá a benne foglaltak hitelességét, valamint az esetleg felmerülő kérdésekre is válaszlehetőséget biztosít.

Szakmai ajánlólevél minta

Bár nem javasoljuk, hogy az ajánlólevél minta alapján készüljön, mégis közzéteszünk egyet, hiszen ez segíthet az elindulásban. Egy céges referencialevél megírása a legtöbb vezetőnek ma már rutinfeladat, ám sok friss menedzser számára hasznos lehet.

[Tárgy: Dolgozói Ajánlólevél]

Kedves [Címzett neve],

Az alábbiakban szeretném megosztani ajánlásomat [Dolgozó neve] személyével kapcsolatban, aki az elmúlt időszakban a [Cég neve] csapatában dolgozott. [Dolgozó neve] kiváló munkatársunk volt, és nagy örömmel ajánlom figyelmükbe.

[Dolgozó neve] a [Cég neve]nél [pozíció] pozícióban dolgozott, és kiemelkedő teljesítményt nyújtott. Ő egy rendkívül elkötelezett és tehetséges szakember, akinek fontos szerepe volt a csapat sikerében. Az alábbiakban szeretném kiemelni néhány pozitív jellemzőjét:

  • Szakmai készségek: [Dolgozó neve] rendelkezik a szükséges szakmai ismeretekkel és készségekkel, amelyek elengedhetetlenek a [pozíció] pozícióban való sikeres teljesítéshez. Ő képes volt hatékonyan kezelni a kihívásokat, és kiválóan alkalmazkodott az új helyzetekhez.
  • Csapatmunka: [Dolgozó neve] kiváló csapattag volt, és aktívan hozzájárult a közös célok eléréséhez. Ő képes volt hatékonyan együttműködni másokkal, és kiváló kommunikációs képességei révén segítette a csapat együttműködését és eredményességét.
  • Proaktivitás és kezdeményezőképesség: [Dolgozó neve] aktívan kereste a lehetőségeket a fejlődésre és a hatékonyság növelésére. Ő önként vállalt új projekteket és felelősségeket, és mindig hajlandó volt segíteni a csapattársaknak, amikor szükség volt rá.
  • Megbízhatóság és elkötelezettség: [Dolgozó neve] mindig időben és precízen végezte el a rábízott feladatokat. Ő felelősségteljesen állt hozzá a munkájához, és mindig nagy odafigyeléssel és precizitással dolgozott.

Illetve egy-két számszerű adatot is szeretnék megemlíteni:

  • [Dolgozó] munkája során a cégben háromszor is a hónap dolgozója lett,
  • [Dolgozó] a nálunk eltöltött évek alatt [Szám] képzésen vett részt
  • ...

[Dolgozó neve] kiemelkedő csapattag volt, és jelentős hozzájárulást nyújtott a [Cég neve] sikeres működéséhez. 

Amennyiben további információra vagy részletekre lenne szükségük, kérem, ne habozzanak kapcsolatba lépni velem az alábbi elérhetőségeken.

Köszönöm a figyelmüket, és sok sikert kívánok a toborzási folyamatban.

Üdvözlettel,

[Vezető neve] 

[Tisztség] 

[Cég neve] 

[Kapcsolattartó elérhetőségek]

50

Küldj egy tapsot ha tetszett

50