Összes bejegyzés

Egy jó ajánlólevél sikerre viszi az állásjelentkezést

Mi az a referencialevél?

Egy jó ajánlólevél fél siker

Egyre több álláskereső önéletrajzához csatoltan mellékeli referencialevelét, ezáltal remélve a nagyobb esélyt álmai pozíciójának elnyerése céljából. Mégis jó, ha tudjuk: nem biztos, hogy szükséges az ajánlólevelünket automatikusan összekapcsolni a jelentkezéskor beadott papírjainkkal.

Csak magasabb pozícióknál kell referencialevél?

Pár éve inkább csak a magasabb pozíciók betöltésénél merült fel a referencialevél igénye, ma azonban már egyre több cég kér írásos munkahelyi ajánlást az álláskeresőkről. Különösen igaz ez a specialista pozíciókra, amelyeknél rendkívül fontos a korábbi munkahelyi vezető véleménye, ajánlása. Míg egyes HR-esek csak az állásinterjú utolsó körében kérnek a jelölttől referencialevelet, addig akadnak olyan munkaadók is, akik már a kiválasztási folyamat elején látni szeretnék: honnan jött a jelentkező, kivel dolgozott korábban, illetve hogyan vélekedik róla előző főnöke. Ennek jó módja egy ajánlólevél. 

Mikor add át az ajánlólevelet? 

Bár manapság bevett szokás referencia csatolása az önéletrajzhoz, talán mégis szerencsésebb megvárni, hogy a leendő munkaadó kérje azt. Persze kinyomtatva magával viheti a pályázó az ajánlólevelét a személyes találkozóra is. Ilyenkor – a megfelelő pillanatban – elég felajánlani az interjúztatónak: ha érdekli, megtekintheti az álláskeresőről szóló jellemzést.

Mivel azonban az ajánlólevél megszerzése nem mindig megy 1-2 nap alatt, érdemes ez ügyben minél hamarabb volt munkaadónkhoz fordulni. Azt is érdemes megfontolni, kitől kér referenciát a jelölt. Ha botrányok közepette, viharos gyorsasággal, esetleg nem a saját akaratából távozott volt munkahelyéről, nincs sok értelme az adott céghez fordulni. Érdemes egy olyan személyt keresni, aki nem csak a pályázó szakmai jártasságát, hanem pozitív személyes tulajdonságait is jól ismeri.

Milyen egy jó ajánlólevél? Minta alapján írjuk meg?

Az ideális referencialevél rövid, tömör, mégis minden benne van, ami a referenciaszemély munkatapasztalatáról, hozzáállásáról, kompetenciáiról és készségeiről elmondható. Különösen fontos, hogy az ajánlás írója megfogalmazza, milyen munkakör betöltésére, feladatok ellátására tartja alkalmasnak a munkavállalót. Ezért nem jó, ha az ajánlólevél minta alapján íródik. Szerencsés, ha a referenciát adó személy kitér arra is, milyen kapcsolatban állt korábbi beosztottjával. Ez sok esetben nem is a főnök személye. Egyre több ugyanis az olyan munkakör, ahol a vezető alig lát bele a beosztott napi munkájába. Gondoljunk egy távmunkásra, egy állandóan utazó munkatársra vagy akár egy külföldről irányító főnökre. A jól mérhető munkakörökben a számok adják az objektív referenciát. A sok különböző partnerrel dolgozók esetében a partnerek elégedettsége, míg a vállalat kiszolgáló szervezete számára a társosztályok munkatársai. Jó hír ez azoknak, akik meg szeretnék kerülni a volt főnököt: számtalan más lehetőség létezik. Szerepelnie kell az ajánlólevélben elérhetőségnek is, hiszen ez támasztja alá a benne foglaltak hitelességét, valamint az esetleg felmerülő kérdésekre is válaszlehetőséget biztosít.

11

Küldj egy tapsot ha tetszett

11