Összes bejegyzés

Karriermódosítás okosan

Karriermódosítás tippek, kisokos

Diplomával a kézben a munkahelyen rájövünk, hogy mást szerettünk volna. Egyre gyorsuló világunkban, a munkaerő-piaci trendek változása maga után vonja azt a tendenciát, hogy egyre többen szakmaváltásra vagy karriermódosításra adják a fejüket. Több pénzre, nagyobb szellemi teljesítményre vágyunk. Miként és hogyan lehet a munka világában pályát módosítani?

A dolgozók közül sokan érzik úgy - egy-két, a szakmájukban eltöltött év után -, hogy egykoron talán rosszul választottak. Egyáltalán nem élvezik a munkájukat, feladataikat kedvtelenül, unottan végzik el, teljesen másra vágynak. Ilyenkor a bátrabbak döntenek, és szakmát váltanak. Érdemes azonban ezt is - mint a legtöbb karriermódosítással kapcsolatos döntést - jó alaposan megfontolni. A pályamódosítás ugyanis rendkívül nehéz: a dolgozóknak mindent újra kell kezdeniük, ismételten a vállalati hierarchia legaljáról kell elindulniuk, ráadásul az sem biztos, hogy új szakmájában sikerül azonnal elhelyezkedniük.

Minél később váltunk szakmát, annál nehezebb

A cégek nehezen fogadják be a karriermódosítókat. Legalábbis azokat, akik nem rögtön az egyetem, főiskola után váltottak, hanem jóval később. Fejvadásztól pedig szinte elképzelhetetlen hogy egy nyitott pozícióra olyan munkatársat ajánljon, aki azt megelőzően egyáltalán nem dolgozott még az adott szakmai területen, vagyis nem rendelkezik releváns piaci tudással. A pályamódosítás a frissen végzettek számára megy viszonylag egyszerűen. A váltási esélyeket tekintve ugyanakkor nagy a különbség például a klasszikus bölcsész szakokat (például magyar, történelem, filozófia) illetve a nyelvszakot (angol, német, spanyol olasz) végzettek között.

A multinacionális vállalatnál dolgozók egyébként a karriermódosítás szempontjából szerencsésebbek, mint akik kis cégnél tevékenykednek. Egy multinál ugyanis van esély arra, hogy például az addig marketingesként dolgozó kolléga értékesítőként is kipróbálja magát a szakirányú tudás megszerzése után. A kis cégeknél viszont ez szinte elképzelhetetlen.

Mint a fentiekből is kiderül, a sikeres karriermódosításhoz elengedhetetlen a másoddiploma megszerzése. Ezért mielőtt belevágnál, fontold meg: melyik intézményben szerzed meg azt. Lehetőleg olyan iskolában kezdj el tanulni, ami nívós, amit a cégek is elismernek. Ellenkező esetben ismételten elvesztegetsz négy-öt évet!

Egyeztessünk!

A karriermódosítás megkezdését megelőzően érdemes egyeztetni a vezetőkkel: támogatnak-e céljaid elérésében. Ajánlott emellett érdeklődni a HR-osztálytól arról, lesz-e lehetőség cégen belül kamatoztatni a megszerzett tudást. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a munkáltatók értékelik, ha látják az elszántságot, a törekvést, a tanulásra való igényt. Azt se felejtsd el, hogy csak az adott területen leszel majd kezdő, de mögötte hosszú évek más jellegű tapasztalatai is megvannak. Így jóval kevesebb időre van szükséged, hogy az új területen is maximális teljesítményt nyújts. Ráadásul a saját döntésed alapján váltottál, ami erős belső motivációt jelent.

1

Küldj egy tapsot ha tetszett

1