Összes bejegyzés

Frissdiplomás álláskeresés

Álláskeresés frissdiplomásként

Diploma után: hogyan keress állást?

Az egyetemekről kikerülő, frissdiplomás álláskereső fiatalok legnagyobb aggodalma, hogy a munkáltatók az adott szakmában már kipróbált személyeket részesítik előnyben, és nem a kevés gyakorlattal bíró pályakezdőket. A gyakorlat hiánya természetesen nem csak annak tudható be, hogy az illető frissdiplomás álláskereső. Ha valaki az oktatási intézmények által biztosított helyek mellett saját maga is keresett szakmai fejlődést elősegítő helyet, az jóval több tapasztalattal indul, mint a társai.

Túl a szakmai tapasztalat kérdésein, egy pályakezdő diplomás álláskereső számos olyan más szempontból közelíthető meg, amelyeknek köszönhetően mégis felé billenhet a mérleg nyelve. Most tekintsük át, hogy egy diplomás pályakezdő milyen előnyöket sorakoztathat fel maga mellett a gyakorlati tapasztalat hiányával szemben.

Frissdiplomások előnye: lelkesedés mindenek felett!

Az iskola falai közül kikerülő frissdiplomás generáció tagjai tele vannak tervekkel, lelkesek, és ami a legfontosabb: mindent megadnának azért, hogy a tanultakat az életben is hasznosíthassák. A nagy igyekezetnek köszönhetően a fiatal terhelhető és lelkes. Pontosan ezért fontos már az első állásinterjún úgy kommunikálni, hogy a cég képviselőinek is világossá váljon, mennyire szeretnénk az adott munkakört betölteni (már ha tényleg úgy is van).

Naprakész ismeretek diploma után

Az egyetemen végzett frissdiplomás álláskereső fiatalok legnagyobb előnye, hogy a szakmai alapokon felül a legfrissebb tendenciákkal is tisztában vannak. Naprakészen ismerik a legújabb technikai, technológiai újításokat, a legfrissebb szakmai elméleteket, kutatási eredményeket speciális eljárásokat. Természetesen az adott pozícióban dolgozó, több éves múlttal rendelkező egyének is rendelkezhetnek a releváns újdonságokkal, ám az ő esetükben a mindennapi feladatok jóval több időt elvesznek. Érdemes tehát kiemelni akár az önéletrajzunkban, akár a személyes találkozó alkalmával, hogy mennyire vagyunk tisztában a szakterületünket érintő változásokkal, újdonságokkal.

Kreatív gondolkodás: a frissdiplomások fegyverténye

A frissdiplomás álláskeresők egyik legfontosabb jellemzője a határtalan kreativitás. Ez főként a mai generáció egyik sajátossága, másrészt a felsőoktatási intézmények felismerték azt, hogy minél nagyobb teret kell adni a fiatalok egyéni, konvencióktól mentes szemléletmódjának. A pályakezdők elképzelései nincsenek határok közé szorítva, így akár már a munkába állás után hozhatnak olyan innovációkat, melyek a későbbiekben pozitívan hathatnak a cég érdekeire. Ezért is fontos, hogy mindig a legkreatívabban, legszínesebben adjuk elő magunkat és írjuk meg a jelentkezési lapunkat.

Rugalmasság és mobilitás: diploma után ezeket is értékelik

Az a fiatal, aki most készül a szakmája gyakorlati megismerésére, még nagyon fogékony az új ismeretekre. Épp ezért a szemlélete nagyban formálható, alakítható. Pontosan ez a fajta rugalmasság teszi alkalmassá arra, hogy a szakmájának szinte bármely területén helytálljon. Ezzel szinte párhuzamos az a tény is, hogy a pályakezdők – életkorukból, családi állapotukból fakadóan – még mobilisabbak a munkavégzés helyével kapcsolatban. Többségük a tanulmányait is egy, a lakhelyétől távoli városban végezte, így aztán már adott a hajlandóság arra, hogy esetleg a korábbitól eltérő környezetben folytassák életüket. 

Kommunikáció mint frissdiplomás alapkövetelmény

A mai felsőoktatás alapkövetelménye, hogy a tanulók minél többet kommunikáljanak, prezentáljanak, melyhez a megfelelő verbális kifejezőképesség elengedhetetlen. Már az állásinterjún is ez az egyik legfontosabb eszköz, amivel a frissdiplomások megpróbálják „eladni” magukat. Nagyon fontos tehát, hogy világosan, érthetően fogalmazzunk és összeszedetten fejezzük ki magunkat. Már otthon gondoljuk át, mit válaszolnánk bizonyos – akár visszatérő jellegű – kérdésekre, hogy azok az interjún már semmiképp se érjenek váratlanul minket!

0

Küldj egy tapsot ha tetszett

0