Összes bejegyzés

A kiégés okai

Kiégés jelei, megoldásai

Mit jelent a kiégés, és mik az okai?

A kiégés, avagy ismertebb nevén burnout szindróma a munkahelyi motiváció romlásának az eredménye. Magyarul olyan folyamatok összessége, melynek hatására belefásulunk az adott tevékenységünkbe, ezáltal nem tudjuk megfelelő szinten teljesíteni a ránk szabott feladatokat. De vajon milyen okok vezethetnek ehhez a negatív állapothoz? Írásunkból megtudhatod!

A kiégés főbb okai

A kiégés vagy burnout szindróma elsősorban azoknál jelentkezik, akikre túl nagy munkahelyi nyomás nehezedik. Legalábbis ezt gondoljuk. Nem csak a túl nagy nyomás, a túl egyszerű feladatok is lehetnek a kiégés okai. Ha nem vagy motivált, ha nem találkozol kihívásokkal, ha unottan végzed a feladataidat, akkor könnyen elkényelmesedhetsz, és hamar azt veheted észre, hogy már nem különösebben érdekel, mi mikorra készül el, és szinte kerülöd is azokat a feladatokat, amelyek különösebb energiát igényelnének. Ezek mind a kiégés jelei.

Burnout szindróma: sok formában jelentkezhet

A kihívás hiányához hasonlít, amikor nagyon hosszú időn keresztül, kizárólag ugyanazt a munkát végzed, így a feladatok rutinszerűvé válnak. Ha már semmi újat nem kell megtanulnod, soha nem kell különösebb figyelmet fordítanod a feladat elvégzésére vagy gondolkodnod valamin, akkor keress újabb tennivalókat, és gondold át, hogyan tehetnéd még hatékonyabbá a munkádat. A lényeg, hogy gondolkozz a megszokott sémákon kívül!

A munka és a magánélet szigorú elkülönítése alapszabály, ha nem szeretnél gyorsan a kiégettek sorsára jutni! Tudnod kell kikapcsolni a telefonodat a nyaraláson. Különösen arra figyelj, hogy a feletteseid ne másszanak bele a magánéletedbe, és ne támasszanak irreális követeléseket, amelyekkel felborítanák a munka és a család közötti egyensúlyodat.

A kiégés jelei 

A kirekesztés, harag és agresszió a legártalmasabb tényezők, a kellemes, barátságos munkahelyi légkörrel szemben. Egy olyan irodában, ahol valaki agresszívan viselkedik akár csak verbális szinten is, a negatív érzések gyorsan tovább terjednek. Aki megalázva érzi magát, hajlamosabb másokon megtorolni a sérelmeit, akik aztán megint csak továbbadják azokat. Ez nagyon hamar egy feszült, frusztráló munkahelyhez, és állandó gyomorgörcshöz vezet. Az ilyen helyzet mindenképpen mérgezőnek számít, és vagy nagyon gyorsan változást kell elérned, vagy a munkahelyeden kell változtatnod.

1

Küldj egy tapsot ha tetszett

1