Összes bejegyzés

Munkahelyváltás: hogyan tedd?

Munkahelyváltás tippek

A munkahelyváltás sosem egyszerű történet. Ám ahhoz, hogy merj lépni, sok mindent át kell gondolnod. Íme, néhány tipp, ami segítségedre lehet a munkahelyváltásban!

A munkahelyváltás okai

Ha a munkavállaló rossz kapcsolatot ápol a vezetővel, folyamatosan elszámoltatva érzi magát, vagy nem érzi, hogy törődnek vele, könnyen úgy érezheti, hogy más helyen lenne jobb dolga. Ugyanakkor, ha a vezető inspiráló és támogató légkört teremt, akkor a rosszabb munkahelyen is hajlandó lehet maradni.

A munkatársakkal kialakított kapcsolat is fontos szerepet játszik. Ha a munkavállaló jó viszonyt ápol a kollégákkal, jól működik velük együtt, és akár munkaidőn kívül is szívesen találkoznak, akkor a munkahelyváltásra kevésbé lesz szükség. Ellenkező esetben, ha nincs összhang a többiekkel, és nem érzi magát része a csapatnak, akkor nincs meg a megtartó erő.

A elégtelen fizetés is motiválhatja a munkahelyváltást. Ha valaki úgy érzi, hogy nem megfelelően fizetik meg, érdemes ezt kommunikálni a vezetővel, és megbeszélni az esélyeket a béremelésre. Fontos azonban, hogy először is valósítsa megfelelő teljesítményt a munkahelyén.

A kiégés is gyakori ok lehet a munkahelyváltásra. Azonban a kiégést önmagában a munkahelyváltás nem oldja meg. Fontos, hogy az egyén megismerje a kiégés okait és folyamatát, és megtanulja kezelni ezt a problémát.

A munka mennyisége is befolyásolhatja a munkahelyváltást. A túl sok vagy túl kevés munka egyaránt okozhatja a munkavállaló felmondását. Ha hosszú távon túl sok a munka, és a vezetés nem oldja meg a problémát, akkor a munkahelyváltás jöhet szóba. Ugyanakkor a túl kevés munka is problémát jelenthet, mivel nem jelent kihívást és fejlődést.

A fejlődési lehetőségek hiánya is indokolhatja a munkahelyváltást. Ha valaki nem talál lehetőséget a fejlődésre a jelenlegi munkahelyén, érdemes kommunikálni a vezetővel és megbeszélni az új kihívásokat és felelősségeket. Ha ezek nem valósulnak meg, akkor a munkahelyváltás lehet a következő lépés.

Kérdések munkahelyváltás előtt

Meg tudja adni más is azt a biztonságot, amit a munkahelyem jelent?

Ha váltani akarsz, de nem mersz, akkor meg kell vizsgálnod, mit jelent neked a jelenlegi munkád biztonsági szempontból. Sokan azért nem mernek lépni, mert félnek a bizonytalantól, a biztos terep elhagyását rizikósnak érzik, ezért inkább akkor is a helyükön maradnak, amikor pontosan érzik, hogy az szinte semmilyen szempontból nem elégítik ki őket. Ha tisztán akarsz látni, kérdezd meg magadtól, hogy a biztonságként megélt körülmények valójában nem csak álbiztonságot jelentenek-e. Lehet, hogy egy új szakterületen vagy egy másik munkahelyen semmivel sem lenne nehezebb a helyzeted. 

Mit fognak gondolni rólam, ha rövid a két munkahelyváltás közti idő?

Vannak, akiknél a fiatalkori vagy a szimplán korábbi rugalmasság egyszerűen eltűnik az évek múlásával, ami szintén gátja lehet annak, hogy lépni merjenek. Tedd fel magadnak a kérdést arra vonatkozólag, mennyit változtál e téren korábbi önmagadhoz képest. Ha a különbség jelentős, akkor lehet, hogy a váltástól való félelem mögött nem valós tények állnak, hanem szimplán rigolyásabbá váltál, a megszokások rabja lettél, és nem akarsz újra alkalmazkodni. Ha ezekből le tudsz adni valamennyit, és képes vagy előhozni a régi személyiségedből egy keveset, akkor máris merészebb leszel, és lazábban állsz a munkahelyváltáshoz. Kezdd kisebb lépésekkel, változtass apróbb szokásokon.

Ha pedig attól tartasz, hogy éppen az ellenkezője lesz a baj, azaz rövid két munkahelyváltás közti idő az önéletrajzodban, akkor azt tanácsoljuk: röviden és diplomatikusan, a munkahelyet nem szidva vagy lejáratva indokold a munkahelyváltásodat.

Milyen tartalékokhoz tudok nyúlni, ha munkahelyváltás a cél?

Ha váltáson gondolkodsz, fontos átgondolnod, illetve feltenned magadnak a kérdés, milyen tartalékaid vannak ehhez. Nem csak anyagi tartalékokra, hanem szellemi, mentális erőre is szükséged lehet. A harag, a totális kiégés okozta letargia nem biztos, hogy előre visznek, sokszor szerencsésebb, ha tudatosan készülsz, tartalékolod az erőforrásaidat.

munkahelyváltás okai

Munkahelyváltás 50 felett - lehetséges?

Ha a fentieket átgondoltad, és eljutottál oda, hogy a válaszok alapján akarsz és képes is vagy munkahelyet váltani vagy pályát módosítani, akkor gondold át, mi az, amiben igazán megtalálnád magad, ami leginkább megfelelne az igényeidnek. Nem ciki felnőttként sem azon gondolkodni, mi leszel, ha „nagy leszel”, ha pedig nem találod a megfelelő választ, akkor egy karrier-tanácsadó hasznos segítségedre lehet.

A munkahelyváltás menete

  1. Önismeret: mi az oka annak, hogy már nem érzed jól magad a munkahelyeden? Mivel foglalkoznál inkább?
  2. Elhatározás: most már tudod, mi a baj, határozd el magad a váltásra!
  3. Tájékozódás: nézd meg, hogy milyen lehetőségeid vannak a munkaerőpiacon!
  4. Döntés: döntsd el, hogy hova adod be a jelentkezésed!
  5. Felkészülés: készülj fel az interjúra, kérj referencialevelet, add a munkáltatód tudtára, hogy váltani készülsz!
3

Küldj egy tapsot ha tetszett

3