Összes bejegyzés

Munkahelyváltás: hogyan tedd?

Munkahelyváltás tippek

A munkahelyváltás sosem egyszerű történet. Ám ahhoz, hogy merj lépni, sok mindent át kell gondolnod. Íme, néhány tipp, ami segítségedre lehet a munkahelyváltásban!

Meg tudja adni más is azt a biztonságot, amit a munkahelyem jelent?

Ha váltani akarsz, de nem mersz, akkor meg kell vizsgálnod, mit jelent neked a jelenlegi munkád biztonsági szempontból. Sokan azért nem mernek lépni, mert félnek a bizonytalantól, a biztos terep elhagyását rizikósnak érzik, ezért inkább akkor is a helyükön maradnak, amikor pontosan érzik, hogy az szinte semmilyen szempontból nem elégítik ki őket. Ha tisztán akarsz látni, kérdezd meg magadtól, hogy a biztonságként megélt körülmények valójában nem csak álbiztonságot jelentenek-e. Lehet, hogy egy új szakterületen vagy egy másik munkahelyen semmivel sem lenne nehezebb a helyzeted. 

Mit fognak gondolni rólam, ha rövid a két munkahelyváltás közti idő?

Vannak, akiknél a fiatalkori vagy a szimplán korábbi rugalmasság egyszerűen eltűnik az évek múlásával, ami szintén gátja lehet annak, hogy lépni merjenek. Tedd fel magadnak a kérdést arra vonatkozólag, mennyit változtál e téren korábbi önmagadhoz képest. Ha a különbség jelentős, akkor lehet, hogy a váltástól való félelem mögött nem valós tények állnak, hanem szimplán rigolyásabbá váltál, a megszokások rabja lettél, és nem akarsz újra alkalmazkodni. Ha ezekből le tudsz adni valamennyit, és képes vagy előhozni a régi személyiségedből egy keveset, akkor máris merészebb leszel, és lazábban állsz a munkahelyváltáshoz. Kezdd kisebb lépésekkel, változtass apróbb szokásokon.

Ha pedig attól tartasz, hogy éppen az ellenkezője lesz a baj, azaz rövid két munkahelyváltás közti idő az önéletrajzodban, akkor azt tanácsoljuk: röviden és diplomatikusan, a munkahelyet nem szidva vagy lejáratva indokold a munkahelyváltásodat.

Milyen tartalékokhoz tudok nyúlni, ha munkahelyváltás a cél?

Ha váltáson gondolkodsz, fontos átgondolnod, illetve feltenned magadnak a kérdés, milyen tartalékaid vannak ehhez. Nem csak anyagi tartalékokra, hanem szellemi, mentális erőre is szükséged lehet. A harag, a totális kiégés okozta letargia nem biztos, hogy előre visznek, sokszor szerencsésebb, ha tudatosan készülsz, tartalékolod az erőforrásaidat.

Munkahelyváltás 50 felett?

Ha a fentieket átgondoltad, és eljutottál oda, hogy a válaszok alapján akarsz és képes is vagy munkahelyet váltani vagy pályát módosítani, akkor gondold át, mi az, amiben igazán megtalálnád magad, ami leginkább megfelelne az igényeidnek. Nem ciki felnőttként sem azon gondolkodni, mi leszel, ha „nagy leszel”, ha pedig nem találod a megfelelő választ, akkor egy karrier-tanácsadó hasznos segítségedre lehet.

2

Küldj egy tapsot ha tetszett

2