Összes bejegyzés

A munkahely elvesztése - ne féljünk az ismeretlentől

Munkakeresés hideg fejjel

Kirúgtak, vagy attól tartasz, kirúgnak? Ne ess azonnal kétségbe!

Mi az emberek karrier-rémálma? A többség a munkahely elvesztését nevezi meg erre a kérdésre. A leépítés, átszervezés, elbocsátás, csődeljárás, kirúgás vagy akárhogy is nevezzük, igazán komoly csapás lehet. Mit tehetünk, hogy elkerüljük?

Valójában ez még nem az igazi rémálom: a "humán erőforrással" is gazdálkodnak a szervezetek - egy leépítés például nem feltétlenül a személyünknek szól. 

A becslések szerint egy mai pályakezdő körülbelül 10-15 munkahelyre számíthat, mire nyugdíjba megy, és a váltások többsége nem feltétlenül lesz önkéntes. Tehát, tudomásul kell vennünk, hogy a munka világához a munkahelyváltások is hozzátartoznak, nincs nyugdíjas állás. Akkor mi az, ami az valóban rémisztő? Amikor tényleg aggódni kell, az a pillanat, amikor elveszítjük a reményt. A reményünket arra, hogy valaha is el fogjuk tudni tartani magunkat, a családunkat, hogy olyan munkát találhatunk, ahol kiteljesedhetünk, ahol felhasználhatjuk a tudásunkat, kamatoztathatjuk a képességeinket. Más szóval, ha úgy érezzük, hogy többé nincs esélyünk valaha is sikeresnek és elégedettnek lenni.

Nem csak elbocsátás esetén van félnivalónk - de akkor is maradjunk higgadtak!

Nem csak a kirúgás miatti anyagi helyzet jelenthet veszélyt erre a reményre. Elég arra gondolnunk, hogy mondjuk, egy baleset következtében nem folytathatjuk tovább életünk hivatását. Vagy például az a tudás, tehetség, ami korábban megélhetést jelentett, a gyorsan változó piaci körülmények hatására elértéktelenedik. Politikai változások és nemzetközi konfliktusok hatására is zárhatnak be cégek, szűnhetnek meg iparágak. De ha vállalati intrikába keveredünk, vagy kifogunk egy rossz főnököt, akkor is hamar kívül találhatjuk magunkat.

Karrier-rémálom és a feldolgozása

A szakemberek szerint a munkahely elvesztése sokaknál úgynevezett gyász állapotot okoz, ami nagyon hasonló ahhoz, amikor egy szerettünket veszítjük el. Ilyenkor a remény, kitartás az, ami motivál, továbblendít bennünket a munkakeresésben, bármi is történjen.  A reményt, a bizalmat a jövőben odafigyeléssel és nézőpontváltással életben lehet tartani.

Mit tehetünk kirúgás esetén a rossz érzések elkerülése érdekében?

1. A szellemi és fizikai állapotunk szoros kölcsönhatásban van egymással. Közhelyesnek számít, hogy fontos az egészséges életmód (mozgás, táplálkozás), pedig valóban. Különösen akkor, ha elbocsátottak, és emiatt szomorú, feszült vagy. Emellett fontos ügyelni pszichológiai egészségünkre is. Az elégedetlen ismerősökön kívül a média is jócskán kiveszi részét a negatív hangulatkeltésből, ha lehet, kerüljük el ezeket.

2. Tartsuk és építsük a személyes kapcsolatainkat! Az emberi kapcsolatok az álláskeresésen és érvényesülésen kívül az érzelmi életünk egyensúlya szempontjából is meghatározóak

3. Tanuljunk! A tudás soha nem látott sebességgel évül el, ezzel együtt a naprakész ismeretek mindenütt előnyt jelentenek.

4. Tájékozódjunk! Figyeljük a napi vállalati, gazdasági, politikai eseményeket. Sokszor az idejében megtett lépések segítenek elkerülni a katasztrófát.

5. Képezzünk tartalékot! Nagyban csökkentheti a kiszolgáltatottság érzését a munkakeresés során, ha legalább három havi megélhetésünk költsége pihen a bankszámlánkon.

3

Küldj egy tapsot ha tetszett

3