Összes bejegyzés

Munkahelyi konfliktusok - hogyan kezeljük?

Konfliktuskezelés munkahelyen

A munkahelyi konfliktus elkerülhetetlen? 

Életünk során temérdek alkalommal kerülhetünk munkahelyi konfliktusba. Munkatársainkkal, vezetőinkkel is összetűzhetünk. Van, hogy mi vagyunk a hibásak, máskor pedig a kollégánk követett el megoldhatatlannak látszó problémát. Ebből kifolyólag a hatékony munkahelyi konfliktuskezelés legalább annyira előre lendítheti valakinek a karrierjét, mint a szakmai tehetség és a tapasztalat, ezért érdemes észben tartani néhány hasznos jó tanácsot.

Konfliktuskezelés 1. lépése Gondolkodj pozitívan!

Ha valaki gyorsan haragra gerjed, az semmiképpen sem tesz jó benyomást a munkahelyi környezetében tevékenykedőkre. Az az előítélet alakulhat ki rólad, hogy nem tudod kontrollálni az érzelmeidet, ezért elveszítheted a kollégák megbecsülését, legrosszabb esetben pedig még az állásodat is. Amikor munkahelyi konfliktusba keveredsz, próbálj gondolatban egy lépést hátrálni, azaz szakadj el az adott helyzettől. Ez a hatékony konfliktuskezelés alapja. Tedd fel magadnak a kérdést: mi a nézeteltérés valódi oka, és mi lehet a megoldás? A higgadt, objektív elemzés segít a konfliktus megoldásában, rólad pedig olyan kép alakul ki, hogy bölcsen és nyugodtan kezeled a vitás helyzeteket, ahelyett, hogy dühödt ellentámadásba mennél át.

Munkahelyi konfliktusok: kommunikáció a titok nyitja!

Vannak emberek, akik számára a vita azt jelenti, hogy folyamatosan ők beszélnek, valóságos verbális pergőtüzet zúdítva ellenfelükre. Nem szabad belefojtani a szót a vitapartneredbe munkahelyi konfliktus során, mert ezzel csírájában elfojtod a lehetőségét is annak, hogy megoldás szülessen a problémára. Hadd mondja el a másik is a véleményét, amit megismerve elkezdhetnek közeledni egymáshoz az álláspontok, így megvalósítva a konfliktuskezelést.

Konfliktuskezelés: figyelj a szakmaiságra!

Nagyszerű, ha közvetlen és személyes stílusban tudsz kommunikálni a munkatársaiddal, de konfliktus esetén megvan az esély arra, hogy emiatt ingoványos területre tévedsz. Amikor egy kollégád lecsúszik egy határidőről, ne támadj neki így: „Persze, megint késel, mert képtelen vagy fejben tartani, mikor van a leadás!”. Ezzel a személyes kvalitásait kérdőjelezed meg, amiért biztosan rögtön meg fog utálni, ráadásul saját magadról is szegénységi bizonyítványt állítasz ki. Ha a kolléga hibázott, maradj szigorúan szakmai.

A konfliktuskezelés fontos előnye: fordítsd a vitát a saját javadra!

Gyakran előfordulhat, hogy valaki nem ért egyet veled, ez azonban valószínűleg nem a személyed elleni támadás akar lenni, hanem egyszerű véleménykülönbségről van szó. Mindig gondolj arra, hogy amikor vita alakul ki, abból sokkal többet profitálhatsz, mint amennyi károd származhat belőle. Ez a hatékony konfliktuskezelés. Aki kritizálja az álláspontodat a munkahelyi konfliktus során, az más perspektívából látja a helyzetet, jó esetben méltányolható érvekkel támasztja alá a véleményét, ezért gazdagíthatja a problémáról alkotott tudásodat. Tehát ne sértődj meg, hanem vedd jótéteménynek, hogy az illető vitába szállt veled.

A munkahelyi konfliktusok megoldása a kompromisszumra való készség

A dolgok soha nem feketék-fehérek, mindig létezik köztes megoldás. Ha a vita során folyamatosan olyan jeleket adsz, hogy számodra csak a teljes győzelem elfogadható, ezzel megalázod a másik felet, és kizársz egy reális opciót: mi van, ha tényleg nincs mindenben igazad? Mindig tartsd szem előtt, hogy az a legjobb megoldás, ha konfliktuskezelésre, közös végeredményre törekedtek, vagyis az a cél, hogy mindkét fél nyerjen az ügyön.     

A formális út kicsit veszélyesebb, mert személyügyi következményei lehetnek. Egy főnök vagy egy tapasztalt HR-es bevonásával akár percek alatt pont kerülhet egy vita végére, mivel gyorsan megláthatja a probléma gyökerét és tálcán kínálhatja a megoldást. Az ilyen professzionális mediátori találkozónál azonban olyan személyes gyengeségeid is felszínre kerülhetnek, amelyeket addig sikerrel titkoltál, ezért fokozott óvatosság javasolt. Maradj szigorúan szakmai talajon, semmiképpen ne légy ellenséges a vitapartnereddel szemben egy munkahelyi konfliktus során, és általában tartózkodj a dolgok érzelmi megközelítésétől.

0

Küldj egy tapsot ha tetszett

0