Összes bejegyzés

Kapcsolati tőke jelentése, szerepe

kapcsolati tőke jelentése, szerepe

A kapcsolati tőke jelentése

A (társadalmi) kapcsolati tőke (relational social capital) fogalma Bourdieu nevéhez köthető: Bourdieu szerint az egyének viszonyrendszereik (kapcsolathálóik) révén erősíthetik társadalmi státuszukat és anyagi helyzetüket, a társadalmi és kulturális tőkeelemek konvertálhatók gazdasági tőkévé. (Forrás: mersz.hu)

A kapcsolati tőke szerepe az álláskeresésben

Egy hagyományos módon meghirdetett álláspályázat esetén 10-15% esélyed van arra, hogy túléld az első rostát, azaz behívjanak interjúra. Nagy eséllyel növelheted azonban a pozitív válasz lehetőségét, ha a kapcsolati tőkédet, ismeretségi hálódat mozgósítva, vagyis ismeretség útján közelíted meg a pozíciót, azaz alkalmazod a networkinget. Ha eddig elmulasztottad, most megtanulhatod, hogyan válhat belőled a legjobb kapcsolatépítő.

Protekció-e, ha kapcsolati tőke nélkül nem megy?

A cégek számára sokszor jóval kedvezőbb, egyszerűbb, sőt, költséghatékonyabb az ismerősök között keresgélni, mint megbízni egy személyzeti tanácsadó céget vagy akár a hirdetésért fizetni.

Ne csak a rosszízű protekció jusson eszedbe, hiszen a rejtett álláshelyek piacát megközelíteni ma már nem számít inkorrektnek: csupán lehetőséget váltasz magadnak, az már rajtad múlik, mennyire teljesítesz jól az interjún és a próbanapokon.

Ugyan nincs garancia arra, hogy megkapod az állást, arra azonban igen, hogy odafigyeljenek rád, és megcsillanthasd szakmai tudásod. Vannak olyan szakterületek, ahol kapcsolatok nélkül szinte lehetetlen boldogulni: a karrierszakértők nem véletlenül óvnak a túlképzéses szakmáktól, így kommunikációs, marketinges, reklám-, jogi és külkapcsolatok végzettséggel megvan a kockázata, hogy évekig ne tudj állást szerezni, de a közigazgatás sem fogad tárt karokkal ismerős nélkül. 

Utóbbinál sok a bizalmi pozíció, az előbbi területeknél pedig még hirdetéssel is alig találkozni.

Hogyan növeld a kapcsolati tőkét?

Nem kell feltétlenül beletörődnöd a szakmád lehetetlen csapdahelyzetébe, és gondolatban átképezned magad egy nemszeretem munkára, inkább vesd bele magad a szakmai kapcsolatépítésbe, sajátítsd el a networking alapjait. Ha igazán előrelátó és gyakorlatias vagy, már a tanulóévek alatt magad köré gyűjtöd a saját kis csapatodat, akikkel még évek múlva is segíthetitek egymást.

A tanárok és csoporttársak, de még a gyakorlati helyeken szerzett ismeretségek is mozgósíthatók, ha jól gazdálkodsz a kontaktokkal. Ha csak a hirdetési lapok fölött görnyedsz ahelyett, hogy kimozdulnál, esélytelen marad a dolog. Mindig használd ki az állásbörzék, szakmai találkozók eseményeit, még akkor is, ha elsőre nem tűnnek érdekesnek.

Kapcsolati tőke nélkül...

Akkor sincs veszve semmi, ha nullához közeli kapcsolati tőkével indulsz, a szakmádhoz, illetve a hobbidhoz kötődő programokon találkozhatsz hozzád hasonló bolyongókkal. Sokszor hasznosabb új ismeretségekkel, telefonszámokkal hazatérni, illetve néhány elveszettnek hitt régit felújítani, mint 10-15 leadott önéletrajz.

A kapcsolatteremtés és -ápolás ugyanakkor nem jelenthet erőszakos nyomulást, ahol az önös szándék kirívóan elsődleges - ilyen hozzáállással csak ellenszenvet váltasz ki. Az érdeklődésnek és a bizalomnak oda-vissza kell működnie, ugyanakkor mindig adj egy kicsit többet, mint amennyit elvársz cserébe, így biztosan jó benyomást fogsz kelteni. Ha azonban óvatlan és kitárulkozó vagy, a szakmai ismeretséget pedig összekevered a barátsággal, nagyot csalódhatsz.

Apróságnak tűnik, mégis, ha új ismeretséget szereztél, ne felejtsd el bővíteni vele saját baráti listádat a közösségi portálokon. Manapság az online felületeken megy legközvetlenebbül a kapcsolatok ápolása: még a legelfoglaltabb cégvezető is szakít néhány percet az üzenőfal átfutására, így akkor is elérhetsz bárkit, ha épp nehéz vele időpontot egyeztetni!

0

Küldj egy tapsot ha tetszett

0