Összes bejegyzés

Álláskeresés: a kapcsolati tőke szerepe

Kapcsolati tőkével az új munkádért

A kapcsolati tőke szerepe az álláskeresésben

Egy hagyományos módon meghirdetett álláspályázat esetén 10-15% esélyed van arra, hogy túléld az első rostát, azaz behívjanak interjúra. Nagy eséllyel növelheted azonban a pozitív válasz lehetőségét, ha a kapcsolati tőkédet, ismeretségi hálódat mozgósítva, vagyis ismeretség útján közelíted meg a pozíciót, azaz alkalmazod a networkinget. Ha eddig elmulasztottad, most megtanulhatod, hogyan válhat belőled a legjobb kapcsolatépítő.

Kapcsolati tőke nélkül nem megy?

A cégek számára sokszor jóval kedvezőbb, egyszerűbb, sőt, költséghatékonyabb az ismerősök között keresgélni, mint megbízni egy személyzeti tanácsadó céget vagy akár a hirdetésért fizetni.

Ne csak a rosszízű protekció jusson eszedbe, hiszen a rejtett álláshelyek piacát megközelíteni ma már nem számít inkorrektnek: csupán lehetőséget váltasz magadnak, az már rajtad múlik, mennyire teljesítesz jól az interjún és a próbanapokon.

Ugyan nincs garancia arra, hogy megkapod az állást, arra azonban igen, hogy odafigyeljenek rád, és megcsillanthasd szakmai tudásod. Vannak olyan szakterületek, ahol kapcsolatok nélkül szinte lehetetlen boldogulni: a karrierszakértők nem véletlenül óvnak a túlképzéses szakmáktól, így kommunikációs, marketinges, reklám-, jogi és külkapcsolatok végzettséggel megvan a kockázata, hogy évekig ne tudj állást szerezni, de a közigazgatás sem fogad tárt karokkal ismerős nélkül. Utóbbinál sok a bizalmi pozíció, az előbbi területeknél pedig még hirdetéssel is alig találkozni.

Hogyan szerezz barátokat? Kapcsolati tőke tippek álláskeresőknek

Nem kell feltétlenül beletörődnöd a szakmád lehetetlen csapdahelyzetébe, és gondolatban átképezned magad egy nemszeretem munkára, inkább vesd bele magad a szakmai kapcsolatépítésbe, sajátítsd el a networking alapjait. Ha igazán előrelátó és gyakorlatias vagy, már a tanulóévek alatt magad köré gyűjtöd a saját kis csapatodat, akikkel még évek múlva is segíthetitek egymást.

A tanárok és csoporttársak, de még a gyakorlati helyeken szerzett ismeretségek is mozgósíthatók, ha jól gazdálkodsz a kontaktokkal. Ha csak a hirdetési lapok fölött görnyedsz ahelyett, hogy kimozdulnál, esélytelen marad a dolog. Mindig használd ki az állásbörzék, szakmai találkozók eseményeit, még akkor is, ha elsőre nem tűnnek érdekesnek.

Keress és találsz! Kapcsolati tőkét szerezni egyszerű

Akkor sincs veszve semmi, ha nullához közeli kapcsolati tőkével indulsz, a szakmádhoz, illetve a hobbidhoz kötődő programokon találkozhatsz hozzád hasonló bolyongókkal. Sokszor hasznosabb új ismeretségekkel, telefonszámokkal hazatérni, illetve néhány elveszettnek hitt régit felújítani, mint 10-15 leadott önéletrajz.

A kapcsolatteremtés és -ápolás ugyanakkor nem jelenthet erőszakos nyomulást, ahol az önös szándék kirívóan elsődleges - ilyen hozzáállással csak ellenszenvet váltasz ki. Az érdeklődésnek és a bizalomnak oda-vissza kell működnie, ugyanakkor mindig adj egy kicsit többet, mint amennyit elvársz cserébe, így biztosan jó benyomást fogsz kelteni. Ha azonban óvatlan és kitárulkozó vagy, a szakmai ismeretséget pedig összekevered a barátsággal, nagyot csalódhatsz.

Apróságnak tűnik, mégis, ha új ismeretséget szereztél, ne felejtsd el bővíteni vele saját baráti listádat a közösségi portálokon. Manapság az online felületeken megy legközvetlenebbül a kapcsolatok ápolása: még a legelfoglaltabb cégvezető is szakít néhány percet az üzenőfal átfutására, így akkor is elérhetsz bárkit, ha épp nehéz vele időpontot egyeztetni!

0

Küldj egy tapsot ha tetszett

0