Összes bejegyzés

E-mailes állásjelentkezés tippek

Kísérőlevél állásjelentkezéshez

E-mailes állásjelentkezés: tippek a sikerhez

Egy pozícióra való jelentkezés folyamata egyszerűnek tűnik: összeállítod az önéletrajzodat, motivációs leveledet, majd ezek után elektronikus úton elküldöd a megfelelő céghez. Azonban a „küldés” gomb lenyomása még nem biztosíték semmire. Elképzelhető, hogy az e-males állásjelentkezésed a levélszemetek közt landol majd. Pontosan ezért most adunk jó néhány tippet, hogy biztosan célba érjen az üzeneted.

E-mailes állásjelentkezés: mi legyen az e-mailben?

Az első kérdés, hogy csatolod-e az önéletrajzodat a leveled mellé, vagy inkább az e-mail szövegébe foglalod-e bele. Ebben a kérdésben azonban nem mindig egyezik a cégvezetők véleménye. 

A csatolva küldött önéletrajz ellen a következő érvek vethetők fel:

- a csatolt dokumentumok túl sok helyet foglalhatnak

- a csatolmányok biztonságra veszélyes elemeket tartalmazhatnak, például vírusokat

- egyes munkahelyeken blokkolhatják a csatolmánnyal érkező üzeneteket

- előfordulhat, hogy egy túljelentkezésnél meg sem nyitják a csatolt dokumentumot

Kísérőlevél, CV: csatolmány legyen? Tippek

A munkaadók nem szívesen nyitnak meg ismeretlen csatolmányokat, hiszen tartanak a vírusoktól. Ezért javasoljuk, hogy ne csupán csatoltan küldd el az önéletrajzodaat egy állásra jelentkezésnél. Lehet, linket tenni az e-mailbe, amely egy fájlmegosztóba feltöltött önéletrajzra mutat. Ezzel akár még érdekesebbnek is tűnhetsz a HR-es előtt. 

Másrészről egy jól megformált Word vagy PDF csatolmány sokkal jobb benyomást tehet az olvasóra, mint egy e-mailbe illesztett szöveg. Hiszen ekkor az feltételezhető, hogy a jelentkező elég időt fektetett az önéletrajza megformálására. 

Kísérőlevél tippek

Ha amellett döntesz, hogy beilleszted az önéletrajzod adatait az e-mail szövegébe, akkor ajánlatos egy rövidebb felvezetővel kezdened, ahol néhány szóban bemutatkozol. Elegendő, ha két bekezdésben csupán néhány sort írsz le magadról. Ezek után mindenképpen jelezd, hogy az önéletrajzod alább olvasható. Nehogy azt higgyék, hogy az egész egy összefüggő bemutatkozás. Ha csatolva is feltöltötted a dokumentumot, akkor említsd meg, hogy az e-mailben olvasható önéletrajzodat a mellékletben is megtalálhatják. 

Hogyan ne menjen a spambe? E-mailes állásjelentkezés tippek a buktatók ellen

Ha attól tartasz, hogy a levélszemetek között landol az e-mailes állásjelentkezés során küldött CV-d, akkor próbáld ki a következő tanácsainkat:

- semmiképpen se használj felkiáltójeleket a tárgy megjelölésében és a szövegben 

- ne küldj körlevelet: eleve nagyon rosszul veszi ki magát, ha egyszerre több helyre küldöd el az önéletrajzodat, de még az is lehet, hogy eleve a spamek között landol 

- írj figyelemfelkeltő, de a témához illő szöveget a tárgy részbe, hiszen sokszor ez alapján van beállítva a jelentkezés is, és így kerülhet csak a megfelelő ember email fiókjába az önéletrajzunk (tehát nem elég, hogy jelentkezés; sokkal jobb pl.: Jelentkezés asszisztens 

Ha az e-mailes jelentkezés megtörtént

- végül ne felejtsd el nyomon követni jelentkezésedet. Ha hosszú ideig nem kaptál választ, írj egy második mailt, amiben érdeklődj a jelentkezésed felől és, hogy egyáltalán megkapták-e azt.

3

Küldj egy tapsot ha tetszett

3