Összes bejegyzés

Gyakornok munka - tippek

Gyakornok munka

Gyakornok munka- milyen lehetőségeim vannak?

A gyakornokok munkának már a megtalálása sem könnyű – mondják sokan, de bárhogyan is alakul ez az időszak, érdemes pozitívan hozzáállni, és a lehető legtöbbet kihozni belőle. Vannak olyan cégek, ahol komolyan felépített gyakornoki programokat működtetnek, míg máshol kevésbé kikövezett kultúrája van a gyakornoki rendszernek. Bármilyen helyre is kerülsz, próbáld meg a javadra fordítani ezt az időszakot.

A gyakornok munka legnagyobb előnye: kapcsolatépítés

Ha úgy tűnik, hogy a gyakornoki programon túl nincs jövőd az adott cégnél, akkor is próbálj meg kapcsolatokat építeni. Lehet, hogy éppen nincsenek nyitott álláslehetőségek, de ha később lelkes és tehetséges pályakezdőket fognak keresni, rád is gondolhatnak, ha sikerül jól bemutatkoznod. A kapcsolatépítés fontos része a karrierépítésnek, lehet, hogy egy jól sikerült egy jó fej munkatársad téged fog ajánlani, ha valamelyik üzleti partnerénél lesz valamilyen munkalehetőség. Próbálj beszélgetni minél több emberrel, segítsd a munkájukat, vedd fel velük a kapcsolatot a közösségi portálokon, így nem fognak rólad elfeledkezni.

Szerezz referenciát gyakornoki munkával!

Lehet, hogy nem kapsz fajsúlyos feladatokat, de ez ne szegje kedved. Ez az időszak arra is alkalmas, hogy a gyakornoki munkával referenciát szerezz, ami később, az álláskeresésnél hasznodra válhat. Több ugyanolyan végzettségű és képességű pályakezdő közül kitűnhetsz, ha van egy ajánlásod a gyakorlati helyedről. Ha a rád bízott feladatokat pontosan, precízen és profin elvégzed, a gyakorlati idő végén bátran kérhetsz ajánlólevelet a közvetlen felettesedtől. Nem az lesz benne a legfontosabb elem, hogy milyen feladataid voltak, hanem az, hogyan teljesítetted ezeket, milyen volt a munkához való hozzáállásod.

Gyakornoki programok: Kérj tanácsot!

Ha vannak kérdéseid vagy félelmeid a munka világával, a szakmáddal kapcsolatban, akkor ezekről szintén tét nélkül beszélhetsz a gyakornoki időd alatt. Ha találsz egy-egy jó fej és nyitott munkatársat, akkor beszélgess vele, tedd fel neki a kérdéseidet. Erre jó alkalom egy közös ebéd vagy kávészünet. A kötetlen és laza beszélgetések alkalmával sok mindent megtudhatsz arról a világról, amibe te is éppen készülsz beszállni.

Gyakornokként tanuld meg kezelni a technikai dolgokat!

Ha a gyakornoki programod rövidebb, ezért nincs időd mélyebben elmerülni a komolyabb szakmai ismeretekben, akkor használd ezt a lehetőséget arra, hogy a kisebb dolgokat megtanuld. Az ember eleinte olyan apróságokon tud elakadni, hogy hogyan kell elküldeni egy faxot vagy használni bizonyos informatikai alkalmazásokat, hogyan illik felvenni a kapcsolatot egy idegennel cégen belül vagy kívül. Ha ezeket az apróbb ismereteket elsajátítod, magabiztosabban fogsz működni, amikor főállásban kezdesz el dolgozni valahol.

0

Küldj egy tapsot ha tetszett

0