Összes bejegyzés

Éjszakai műszak: hogyan maradjak ébren?

éjszakai műszak

Nem bírom az északás műszakot - mi a teendő?

A Viapan Dologidő állásainak körülbelül egyharmada esetében éjszakai műszakban is kell/lehet dolgozni. Ennek vannak előnyei, de oda kell figyelni a pihenésre, és vannak olyanok is, akik nehezen szokják meg az éjszakázást. Mutatunk néhány tippet, hogy te jobban bírd az ébren maradást éjszakai műszak során.

Aki betanított munkát keres, annak általában szembe kell néznie azzal, hogy valószínűleg lesz éjszakai műszak az életében. Ez azt jelenti, hogy 12 órás munkaidő esetében gyakran este hattól reggel hatig kell dolgozni, 8 órás műszakban pedig az éjszaka általában 22 órától reggel 6 óráig tart. Persze, van, aki kifejezetten éjszakai munkát keres magának, mert akkor nap közben tudja intézni az ügyeit, el tud menni a gyerekekért az iskolába, stb. Sőt, van olyan is, aki éjjeli bagoly, ezért neki jobban esik az esti műszak. 

Bármilyen okunk is legyen a “fordított életre”, időnként elég nagy kihívás ébren maradni. Mit tehetsz akkor, ha éppen elkap az ásítozás a munkahelyeden?

Éjszakai műszak: készülj fel rá!

Először is fontos, hogy amikor csak lehet, rendesen kialudd magad. Tudjuk, hogy ez sok dologtól függ, de ami rajtad múlik, azt tedd meg magadért. Lefekvés előtt ne mobilozz, ne tévézz, és fokozatosan csökkentsd a fényt a szobában. A kellemes alváshoz ne legyen túl meleg, se túl hideg. Lefekvés előtt ne egyél nehéz ételt. Ha mindez megvan, akkor a pihenőidődben hatékonyabban tudod felkészíteni a szervezetedet a munkára.

éjszakás műszak hatásai

Étkezés éjszakás műszak előtt

No de mit tegyél az éjszakai műszak elején? Készíts magadnak egészséges ételt, amit a munkahelyeden meg tudsz majd enni. Az evés ébren tart, de ha sok csokit eszel, az csak pár percig dob fel. Utána pedig jön az, amit sokan kajakómának hívnak. Sokkal jobb, ha inkább zöldséget, gyümölcsöt, magokat rágcsálsz. A kávéval óvatosan, mert vízhajtó hatású, és felpörgetheti a pulzusodat. Állítólag a mentolos rágó is segít kicsit a felfrissülésben.

Praktikák az éjjeli műszakra 

Sokan úgy gondolják, hogy a kávé és/vagy az energiaital tartja ébren az éjszakai műszakban dolgozókat. Pedig nem feltétlenül. Inkább vizet igyál. Tudjuk, ez nem lesz népszerű tanács, mert sokan nem szeretik a víz ízét. Pedig a hűvös (de nem jeges vagy jéghideg!) víz frissít, és segít megelőzni, hogy besűrűsödjön a véred. A fáradás, tompulás egyik oka ugyanis a vízhiány. Ha pedig az üzemcsarnokban légkondícionáló működik, akkor főleg szükséged van sok folyadékra. Ugyanis a légkondi szárítja a levegőt, így a bőrödet és az orrod, szád, szemed nyálkahártyáját. 

Mit ne igyál az esti műszak alatt?

Cukros üdítőket. A cukor hirtelen felviszi a vércukorszintedet, de utána le is viszi, ezért még tompább leszel, mint voltál. Ráadásul az ilyen üdítők hizlalnak is, ami szintén nem egészséges. 

Kávét. Vagyis csak mértékkel. Egy eszpresszó a műszak elején feldob, és aki a kávé ízéért kávézik, annak ez boldogság. De ha sok kávét iszol, az vízhajtó hatású, és a szívet is megterheli. 

Energiaitalt. Persze, tudjuk, hogy sokakat ez tart ébren az éjszakai munka során, de csak mértékkel: a tudósok sokat vitatkoznak arról, hogy egészségesek-e ezek az innivalók. 

Éjszakai műszak: étkezés

Azt szokták mondani, hogy éjszakai műszakban szénhidrátot érdemes fogyasztani, mert attól felébredsz. De nem mindegy, milyet. A fehér cukor és liszt hirtelen feldob, de utána a szervezeted az emésztésre fog koncentrálni, azaz eltompulsz. A lassan felszívódó szénhidrát (zabkása, rozskenyér, bab, lencse, stb.) sokkal szerencsésebb, mert hosszan tartó energiát ad. Sokan pedig azt javasolják, hogy inkább fehérjét egyél, például csirkehúst, túrót, stb. A fehérje segít a koncentrálásban. 

Még egy fontos tanácsunk van: ne egyél azért, hogy azzal üsd el az időt! Főleg, ha még ülőmunkát is végzel, a nassolással együtt biztos az elhízás. 

Hogyan maradj ébren az esti műszakban?

Hogyan segíthetsz még magadnak? Ha teheted, legyél kicsit hűvösebb helyen (persze, ne fázz meg!). A hűvös felfrissít, míg a meleg elbágyaszt. Ha van ablak, akkor időről időre nyisd ki, mert a friss levegő, az oxigén is segít frissnek maradni. Az éneklés is segít. Ha magadban dúdolgatsz, vagy éppen együtt énekelsz a rádióval, az is eltereli a figyelmedet az elalvás gondolatáról. Ne feledd: kipihenten könnyebb ébren maradni! 

Kávé, energiaital, szénhidrát: sokan így tartják  magukat ébren az éjszakai műszakban. De vannak jobb módszerek is. Ilyenek például a hosszan felszívódó szénhidrátot tartalmazó ételek, a tiszta víz... és az is, ha eltereled a figyelmedet. 

Amikor pedig elkezdene egyhangúvá válni a munka, ezeket teheted meg azért, hogy ne legyenek kínkeservesek a műszak végéig hátralevő órák.

Beszélgessetek! Magától értetődő tanács, de a beszélgetés megmozgatja az agyat, ezért ébren tart. 

Dúdolj, vagy ha nem zavarsz másokat, énekelj! Mialatt az agyadnak a dallamra vagy a dalszövegre kell összpontosítania, éberebb állapotba váltasz. Ha esetleg szabad zenét hallgatni, vagy bevihetsz fülhallgatót, akkor időről időre halkíts kicsit a zenén, majd vedd hangosabbra. Ezt a trükköt vetik be a kamionosok is. 

A szünetben menj a friss levegőre, és mozogj egy kicsit! Sportosabbaknak kifejezetten ajánlott 5-10 négyütemű fekvőtámasz, vagy éppen több. Fel fog rázni! 

Ha pedig elkapna a pesszimista hangulat, hogy sosem lesz már vége az esti műszaknak, akkor próbáld elképzelni, mit fogsz csinálni otthon, hova mész majd a szabadnapodon, hogyan főzöd meg az ebédet, vagy bármit. Minél részletesebben képzeled magad elé az eseményeket, annál biztosabb, hogy fel tudod rázni magadat. A legfontosabb, hogy a pihenőidődben alaposan kialudd magad, hogy újult erővel menj dolgozni.

Az éjszakai műszak hatásai

Aki hol éjjel, hol nappal dolgozik, annak az agya hamar elfárad, mert nehéz követnie a változásokat. Ezek pedig alvászavarokhoz vezethetnek, illetve a kognitív teljesítmény csökkenéséhez.  

Minden éjszakai műszakban dolgozónak kitartást, a műszak után pedig kiadós pihenést kívánunk.

107

Küldj egy tapsot ha tetszett

107