Összes bejegyzés

A bértárgyalás menete: bérigény megadása az állásinterjún

Bértárgyalás állásinterjún

A bértárgyalás hazánkban még gyerekcipőben jár, a legtöbb munkakereső stresszesen éli meg a keresés időszakán, a bérigény megadása pedig túlságosan fókuszba kerül az állásjelentkezés során. Lehet-e ezt a stresszes folyamatot tudatos stratégiává alakítani?

A béralku intézménye

A béralku az a folyamat, amelyben a munkáltató és a munkavállaló megállapodnak a munkabér mértékéről és a fizetés feltételeiről. 

Az alkalmat a munkáltató és a munkavállaló önkéntesen kezdeményezheti, de az is előfordulhat, hogy az állam, a szakszervezetek vagy a munkaügyi hatóság javasolják. Az eredményes béralku általában az érintettek kölcsönös elégedettségét eredményezi, és hozzájárulhat a munkahelyi békéhez és az együttműködéshez.

Fontos, hogy bértárgyalásra ideális esetben nem csak az állásinterjún kerül sor - hanem bizonyos időszakonként, például 6-12 havonta a munkáltató és a munkavállaló között. Ideális esetben ez nem egy egyoldalú folyamat, hanem egy kétoldalú kommunikáció. Tehát nem a munkáltató közli a bérnövekmény mértékét, hanem a munkavállalóval közösen állapodnak meg abban. 

Bértárgyalás állásinterjún: hogyan készülj fel?

Szerencsére a munkaerőpiacon változó tendencia látszik, főleg a fehérgalléros állások tekintetében lesz egyre gyakoribb a bértárgyalás intézménye -  és egyre nyíltabb a bértárgyalás menete. 

A bértárgyalás állásinterjún fontos része a munkavállalói folyamatnak, ezért érdemes jól felkészülni. Az alábbiak segíthetnek:

  • Információgyűjtés: tájékozódj a vállalatról, a pozícióról, a szükséges kompetenciákról, valamint az aktuális bérekről a piacon.
  • Értékeld magad: határozd meg, milyen készségeid, tapasztalataid vannak, és azok mennyiben fedik a meghirdetett pozíció elvárásait
  • Készülj fel a kérdésekre: gondold át, milyen kérdések merülhetnek fel a bértárgyalás során, és mi ezekre az ideális válasz. Ha munkaerő-kölcsönző vagy közvetítő cégen keresztül keresel munkát, nyugodtan kérd a tanácsadó segítségét!
  • Alkoss stratégiát: határozz meg egy minimális bérigényt, ami alá semmiképpen sem mennél.
  • Legyél egyértelmű: sokan nem írják le, hogy bruttó, vagy nettó bérre gondolnak.
  • Kérdezz nyugodtan a munkáltatótól is: tájékozódj a munkáltató által nyújtott juttatásokról, mint például a szabadság, az egészségügyi ellátás, egyéb juttatások, hiszen ezek befolyásolhatják az alapbéredet is. Alacsonyabb bérrel is meg lehet elégedni majd, ha látsz egy jó,  teljesítményalapú jutalomrendszert!
  • Legyél udvarias / ne legyél követelőző! A bértárgyalás során fontos a határozott és udvarias magatartás, valamint a realista elvárások meghatározása.

Az önkéntes és tárgyalás alapú megközelítés segíthet a kívánt bért elérni, valamint javíthatja a munkáltatóddal való kapcsolatot - már a munkaviszony előtt!

Bérigény megadása

Miért fontos a jó bérigény megadása?

Fontos jól belőni a fizetési szintet, hiszen az:

  • befolyásolhatja a munkáltató döntését, hogy megbíz-e az állás betöltésével.
  • Alapot teremt a jövőbeli bértárgyalásokhoz, ha megkapod az állást.
  • A jó bérigény megadás segíthet a munkáltatónak abban, hogy meghatározza, milyen juttatásokat, előnyöket és egyéb fizetési feltételeket kínálhat a későbbiekben.

Tapasztalatlan munkavállalóként egy dinamikus vállalkozásban megéri alacsonyabb bérküszöbbel elnyerni a pozíciót, hiszen rengeteget tanulhatsz majd az új helyen. Tájékozódj a karrierutakról, és törj felfelé!

Tippek a sikeres bértárgyaláshoz

  • Ne mondd el, hogy most mennyit keresel, hiszen arra maximum 10-20%-kal fognak ráígérni. A fizetési sávot az elvárások, és a pozíció jelenlegi átlagbérei alapján számold ki, a saját képességeid szerint.
  • Merj fizetésemelést kérni!
  • Mondj bátran nemet - egy cég számára sokkal nagyobb költség új embert keresni a helyedre. Ha nagyon alacsony összeget ajánlanak akár fizetésként, akár fizetésemelés gyanánt, nyugodtan utasítsd vissza.
  • Tájékozódj az aktuális fizetésekről!
20

Küldj egy tapsot ha tetszett

20