Összes bejegyzés

Negatív tulajdonságok állásinterjún

Ismered a tipikus állásinterjú válaszokat?

Negatív tulajdonságok állásinterjún: mi elfogadható, és mi nem?

Egy új pozícióra való jelentkezés során nem elég csupán az adott interjú előtt pár perccel felkészülni! Komoly negatív tulajdonság állásinterjún, ha ápolatlanul érkezünk. Az ápolt kinézet, igényes öltözés, pontos érkezés, határozott kézfogás, udvarias bemutatkozás elengedhetetlen. Ezek segítségével ugyanis, ha még csak el sem hangzott az első kérdés, máris előnnyel indulhat az álláskereső a felvételi beszélgetésen. A külsőségeken kívül érdemes azonban otthon a beszélgetés tartalmi elemeit is megtervezni.

Negatív tulajdonság az állásinterjún a harsány megjelenés?

Az állásinterjú a fürdőszobában kezdődik. Legyünk jól ápoltak: borostával, rendetlen frizurával, lenőtt hajjal vagy piszkos körmökkel garantáltan rossz benyomást teszünk. Fontos az alkalomhoz illő öltözet, ami egy hagyományos értelemben vett irodai munkánál férfiaknak öltönyt, ehhez színben harmonizáló nyakkendőt, cipőt és zoknit jelent, míg nőknél a nadrágkosztüm vagy a kosztüm az elvárás. A hölgyeknél a miniszoknya, a tűsarkú cipő nem veszi ki jól magát. Látványos, monumentális ékszerekre-karperecekre, bizsukra, láncokra nincs szükség. Érdemes takarékoskodni az illatszerekkel is, ugyanis a fullasztó parfümfelhő zavaró lehet az interjúztatónak.

És a viselkedés? Milyen negatív tulajdonságok fordulnak elő állásinterjún?

Készülj optimistán a megmérettetésre, gondolkozz pozitívan. Javasolt fejben előre lejátszani a sikeres állásinterjút a belépéstől az elköszönésig. Amit mindenképpen kerülj el, az a késés. A legcélszerűbb 5-10 perccel az interjú előtt megérkezni. Úgy indulj el otthonról, hogy rossz csatlakozás, erős forgalom esetén is időben érkezz a helyszínre. Ha mégis késnél, jelezd előtte telefonon a cég képviselőjének.

Nonverbális válaszok állásinterjún

A HR szakemberek szerint az interjú végeredménye már az első néhány másodpercben eldőlhet. Az interjúztató irodájába határozottan lépj be, ne a fal mellett osonj, mert ez félénkségről, gyenge jellemről árulkodhat. A kézfogáson is sok múlhat: a lagymatag, puha, szaknyelven "döglött hal" típusú kézfogás visszatetszést kelt, az ujjakat ropogtató erőteljes, agresszív kézfogás szintén nem ajánlott. Az sem mindegy, hogyan ülünk. Az ülőalkalmatosság szélén feszengő pályázó félénknek, a széken elterpeszkedő pökhendinek, nagyképűnek hathat. Az interjún a szemkontaktus is kiemelten fontos. A folyton a beszélgetőpartner mellé néző jelölt őszintétlennek, míg a szemkontaktust tolakodóan tartó erőszakosnak, agresszívnek tűnik.

Állásinterjú válaszok: légy egyedi!

A felvételi interjúkat készítők gyakori panasza: a jelöltek kívülről fújják az állásinterjús közhelyszótárat, betéve tudják a sablonokat, a szokásos állásinterjú válaszokat: "kreatív, önálló, kommunikatív vagyok, szeretek csapatban dolgozni", ám mikor példát kell minderre hozniuk, döbbent csend áll be. A sablonok nem feltétlenül kerülendőek, de tovább kell lépni és konkretizálni kell a pozitív tulajdonságokat. A kreativitásnál például utalhatsz egy korábban sikeresen megoldott problémára, szakmai helyzetre. Ám az állásinterjún semmi szükség nincs nagyotmondásra. A megjátszás, a természetellenes viselkedés a rutinos szakemberek előtt mesterkéltnek hat, pár perc alatt lelepleződik. Szabd tehát testre az állásinterjú válaszokat!

Fontos tehát, hogy ne csak fizikailag, hanem lélekben is készülj a nagy megmérettetésre, szabd testre a sablonos állásinterjú válaszokat, és gondolkodj el a negatív tulajdonságokon is, hiszen így amikor a felvételiztetők elé kerülsz, sokkal összeszedettebb, professzionálisabb jelentkező benyomását keltheted.

12

Küldj egy tapsot ha tetszett

12