Összes bejegyzés

Egészségügyi járulék, TB járulék összege 2024-ben

egészségügyi járulék mértéke

Számos járulék és adó befizetési kötelezettsége van egy magyar állampolgárnak hazánkban. Ezek mértéke legtöbbször év elején emelkedik és előfordulhat, hogy változásokat is beiktatnak az addig megszokott folyamatokba. 

Az alábbiakban megnézzük és összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat arról, hogy 2024-ben mennyi az egészségügyi járulék összege, hogyan és kiknek kell befizetni az egészségügyi hozzájárulást valamint, hogy mennyi idén a TB. 

Kinek kötelező az egészségügyi járulék megfizetése?

Az egészségügyi járulék, más néven TB járulék befizetése 2024-ben is kiemelt fontosságú a magyarországi egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés biztosításához. Egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetése alapján az egészségbiztosítás egészségügyi szolgáltatásaira lehet jogosultságot szerezni.

Ha rád is kiterjednek a társadalombiztosítás szabályai, de nem vagy biztosított és egészségügyi szolgáltatásra sem vagy jogosult, akkor - a kockázatközösség elve alapján - egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére vagy köteles.

Kiknek kell fizetni maguk után TB-t?

Egészségügyi szolgáltatási járulékot csak annak kell fizetnie, aki semmilyen más jogcímen nem jogosult egészségbiztosítási szolgáltatásra.

Tehát, az egészségügyi szolgáltatási járulékot továbbra is azoknak kell megfizetni, akik nem biztosítottak, vagyis nem rendelkeznek munkaviszonnyal, illetve nem egyéni vagy társas vállalkozók, őstermelők valamint nem kapnak álláskeresési támogatást.

Ezen kívül jogosultak még az ellátásra a nyugdíjasok, a nappali tagozatos tanulók és hallgatók, a szociálisan rászorulók és azok, akik anyasági ellátásban részesülnek.

Van néhány speciális eset, amikor nem kötelező tb-t fizetni. Ezekről a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) oldalán olvasható bővebb információ.

A legfontosabb tudnivalók a TB járulék fizetéséről

A járulékfizetés határideje

  • A TB járulékot mindig a következő hónap 12. napjáig kell befizetni. Például a márciusit április 12-ig.
  • A járulék napi összege 380 forint, ha azt nem a teljes hónapra kell rendezni.
tb járulék összege

Milyen dokumentumok szükségesek a bejelentkezéshez?

A fizetési kötelezettségről idejében értesít a NAV. 

2023. július 1-jétől a NAV automatikusan előírja az egészségügyi szolgáltatási járulékot a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatszolgáltatása alapján, és erről tájékoztatást küld a járulékfizetésre kötelezettnek

Tehát a járulékfizetést fő szabály szerint nem kell bejelenteni a NAV-hoz. Ha a NAV valamilyen okból nem írta elő a járulékfizetést, például ha külföldről tér haza az illető, vagy a korábbi munkáltató nem jelentette be a biztosítási jogviszony végét, akkor önállóan szükséges intézkedni a NAV-nál. Legegyszerűbben az Ügyfélkapuból lehet ellenőrizni az adószámlát. 

HA szeretnéd tudni, hogy munkáltatód bejelentett-e, akkor az összes munkaviszony lekérdezése blogcikkünk lesz segítségedre, ahol lépésről-lépésre leírtuk a folyamatot.

Hol kell bejelentkezni az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettség teljesítésére?

Az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettségről a biztosítási jogviszony vagy az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság megszűnésének bejelentésétől számított 8 napon belül a Nemzeti Adó és Vámhivatal tájékoztatást küld a fizetésre kötelezett természetes személy részére és a fizetési kötelezettséget a kötelezett adószámláján az egészségbiztosítási jogviszony nyilvántartás jelzése alapján automatikusan előírja.

Az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére kötelezett magánszemélynek az adóhatósághoz kell bejelentkeznie a 24T1011U jelű adatlap kitöltésével. Az adatlap a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bármely ügyfélszolgálatán beszerezhető, illetve letölthető az adóhatóság honlapjáról: www.nav.gov.hu

Mi történik, ha nem kerül befizetésre az egészségügyi járulék?

A TB befizetési határideje: a tárgyhót követő hónap 12.-e!

  • Ha nem utalunk időben, akkor késedelmi pótlékot fognak felszámolni, ami az aktuális jegybanki alapkamat kétszerese.
  • Ha nem fizetünk, akkor 6 hónapig még érvényes a biztosítás és a taj kártya. Utána azonban a taj-szám érvénytelenné válik.

Ez azt jelenti, hogy hiába van taj-kártya a birtokunkban, ha összegyűlt hat havi tartozás, akkor nem lehet ingyen igénybe venni semmilyen egészségügyi szolgáltatást. Azaz ha orvoshoz, szakrendelőbe vagy kórházba kell mennünk, akkor fizetni kell érte. Még a sürgősségiellátás sem jár ingyen. A sürgősségi beavatkozásokat elvégzik ugyan, de a beavatkozás díját utólag ki kell fizetni. A költség pedig akár több százezer forint is lehet.

Amennyiben az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetésére kötelezett személy nem fizeti ki ezt az összeget, és az ebből keletkező hátralék összege meghaladja az egészségügyi szolgáltatási járulék összegének hatszorosát, azaz 67.800 Ft-ot, akkor a kötelezett TAJ száma egészségügyi szolgáltatás igénybevétele vonatkozásában érvénytelenítésre kerül. Vagyis a kötelezett egészségügyi szolgáltatást térítésmentesen nem vehet igénybe.

Mennyi a TB járulék összege?

A tb, vagyis az egészségügyi szolgáltatási járulék összege 2024-ben havonta 11 300 forint. Hogyan kell befizetni ezt az összeget? Segítünk! Olvassa el a TB fizetés útmutató 2024-re című blogcikkünket a részletes leírásért.

29

Küldj egy tapsot ha tetszett

29